Sidebar

2023-02-23 17:20

fm2023 m. vasario 23 d. 17.20 val. kviečiame į svečio iš Ukrainos Vladislovo Gribovskio viešą paskaitą „Nuo pasienio teritorijos iki fronto: Ukrainos ir Rusijos konflikto apmąstymai almanache Фронтири міста / Frontyry mista“. Su svečiu diskutuos Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentė dr. Genutė Kirkienė.

Ukrainos leidyklos „Герда“ leidžiamas almanachas „Фронтири міста“ (Frontyry mista) dienos šviesą išvydo 2012 metais. Pradinis šio leidinio sumanymas buvo dekonstruoti Dnipro miesto (anksčiau vadinto Jekaterinoslavu ir Dniepropetrovsku) istorijos rusiškąjį imperinį ir sovietinį naratyvus. Plečiantis autorių ratui almanache buvo pristatytos ir kitų Ukrainos bei Rusijos (Pavolgio, Šiaurės Kaukazo) miestų istorijos imperinio ir sovietinio naratyvų dekonstrukcijos. Frontier (pasienio teritorijos) konceptas tapo pagrindiniu šio almanacho metodologiniu instrumentu, leidžiančiu ne tik atlikti dekonstrukcijas, bet ir sukurti miesto istorijos kaip nepasibaigusios praeities perspektyvą. Praeities tarpsmas dabartyje (pasireiškiantis idėjomis, vaizdiniais, gyvenimo sanklodomis) akivaizdžiai atsispindi miestiečių politinėse elgsenose. Pradedant 2004 m. pietų ir rytų Ukrainos miestuose vietos istorija pradėjo įgyti vis ryškesnį politinį atspalvį. „Atminčių karai“ virto teritorijų pasisavinimo arba apgynimo kovomis. Skirtingų kultūrinių sanklodų susikirtimo ribos miestuose virto didelės ideologinės įtampos zonomis. Šių situacijų ir tendencijų apmąstymas pristatomas tiek pasitelkiant mokslines prieigas (istorijos, etnologijos, sociologijos, politologijos), tiek ir kūrybines priemones (beletristikos ir vaizduojamųjų menų).

Renginys vyks Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto 211 auditorijoje (Universiteto g. 7, Vilnius).

Renginio kalbos – lietuvių ir ukrainiečių (bus verčiama).

Daugiau informacijos: Salvijus Kulevičius, +370 614 74265,

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos