Sidebar

kulturu kryzkele knyga 3D 642x336Kultūrų kryžkelė. Vilniaus Švč. Trejybės šventovė ir vienuolynas: kolektyvinė monografija, Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2018. – 408 p., ISBN: 9786094599491.

Monografijoje, parengtoje bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos mokslininkams, atveriami nauji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Vilniaus ir Švč. Trejybės ansamblio istorijos puslapiai, pateikiamos naujos bendro dviejų tautų paveldo interpretacijos.

Ansamblis ant Švč. Trejybės kalvos Vilniuje – dviejų skirtingų pasaulių, lotyniško ir bizantiško, susitikimo vieta. XIV a. čia iškilo šventovė, viena pirmųjų krikščioniškų institucijų Vilniuje, iš pradžių stačiatikių, o nuo XVII a. unitų. Greta kūrėsi ir gyvavo stačiatikių / unitų vienuolynai, mokyklos, brolijos, bibliotekos, spaustuvė. Ilgainiui buvo peržengtos miesto ribos – Vilniaus Švč. Trejybės vienuolynas tapo visos Kijevo metropolijos dvasiniu centru ir unitiško Bazilijonų ordino lopšiu. Peržengtos ir civilizacijų ribos – ši vieta suartino rusėniškus (ukrainietiškus-baltarusiškus) Rytus ir lietuviškus Vakarus.

Monografijoje, parengtoje bendradarbiaujant Lietuvos ir Ukrainos mokslininkams, atveriami nauji Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Vilniaus ir Švč. Trejybės ansamblio istorijos puslapiai, pateikiamos naujos bendro dviejų tautų paveldo interpretacijos. Knygos autorių teigimu, Lietuvos ir Ukrainos mokslininkai ir specialistai (archeologai, architektai, istorikai, menotyrininkai, kultūrologai, teologai), pasitelkdami tarpdalykinį ir kompleksinį požiūrius, gvildeno įvairius Švč. Trejybės komplekso istorijos ir tradicijos aspektus, žvelgdami į juos per platesnę civilizacinę prizmę. Įgyvendinant projektą buvo ištirti ir į mokslinę apyvartą įtraukti nauji šaltiniai, kritiškai išnagrinėti abiejose šalyse dominuojantys moksliniai konceptai ir paradigmos.

„Džiaugiamės, kad Lietuvos ir Ukrainos mokslininkai šia monografija galės prisidėti prie bendro LDK paveldo sklaidos ir pristatymo plačiajai visuomenei. Tikimės, kad šis Lietuvai ir Ukrainai reikšmingas leidinys bus svarbus ne tik šių šalių humanitariniams mokslams, bet ir jų visuomenių atminčiai, taip dar labiau sustiprinant intelektualinius ir dvasinius lietuvių ir ukrainiečių ryšius“, – monografijos pratarmėje sako vieni iš knygos autorių prof. dr. Alfredas Bumblauskas, doc. dr. Genutė Kirkienė ir prof. dr. Igoris Skočiliasas.

Monografija išleista lietuvių ir ukrainiečių kalbomis. Turinys liet. k. ; ukr. k.

Apie knygos pristatymą Vilniuje, 2018 09 28

У Вільнюсі презентували монографію: «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» (29.09.2018);

У Вільнюсі презентували монографію про місцевий монастир литовською та українською мовами (02.10.2018);

У столиці Литви пройшла презентація монографії: «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» (28.09.2018);

У Палаці великих князів литовських у Вільнюсі презентували колективну монографію «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» (01.10.2018); nuotraukos

У столиці Литви презентували монографію «На перехресті культур: Монастир і храм Пресвятої Трійці у Вільнюсі» (02.10.2018).

Knygos pristatymas Lvove, 2018 10 04: 

Презентація литовсько-українського проекту у Львові (05.10.2018);

У Львові презентували монографію про Василіянський монастир і храм у Вільнюс (osbm.in.ua, 05.10.2018);

У Львові презентували монографію про Василіянський монастир і храм у Вільнюсі (КІРІОС, 05.10.2018).

    

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos