Sidebar

Butkus Tarp treciojo reicho virselisZenonas Butkus, Tarp Trečiojo Reicho ir Trečiosios Romos. Vokietijos ir Sovietų politikos poveikis Baltijos šalių tarptautinei ir vidaus padėčiai tarpukaryje, Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2019. – 688 p., ISBN 9786090701935, eISBN 9786090701928.

Šioje monografijoje nagrinėjama, kaip Baltijos valstybių užsienio politiką, jų tarptautinę padėtį veikė dviejų didžiųjų gretutinių valstybių - Sovietų (Sovietų Sąjungos, iki 1922 m. gruodžio pabaigos - Sovietų Rusijos) ir Vokietijos - politika. Taip pat tiriama pačių Baltijos šalių reakcija į šį poveikį, aptariama jų diplomatija, tarpusavio ryšiai, kuriais jos siekė sustiprinti savo tarptautinę padėtį bei saugumą. Prie Baltijos valstybių, kaip įprasta, priskiriame Lietuvą, Latviją ir Estiją, bet nagrinėdami jų politiką, integracijos problemas dažnusyk vertiname ir Lenkijos bei Suomijos veiksmus. Monografijos chronologija iš esmės apima laikotarpį tarp dviejų pasaulinių karų: nuodugnesnė analizė, tiesa, apima pirmąjį dešimtmetį, ypač jo pradžią, toliau tyrimai išdėstyti daugiau teminiu principu, tik kai kurie iš jų įsiterpia į Antrojo pasaulinio karo pradžią ir nusitęsia iki Baltijos valstybių okupacijos 1940 m. Nagrinėjami tiek minėto laikotarpio tarptautiniai santykiai, tiek diplomatija, kuri suprantama kaip tų santykių tvarkymo būdas ir užsienio politikos formavimo, vykdymo priemonių bei formų visuma.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos