Sidebar

Dremaite J Staceviciaus nuotrauka LRTIstorijos fakulteto bendruomenė sveikina profesorę Mariją Drėmaitę tapus Europos Komisijos Jungtinio programavimo iniciatyvos "Kultūros paveldas ir globalūs pokyčiai" (Cultural Heritage and Global Change / JPI CH) mokslinės tarybos nare. M. Drėmaitė – vienintelė ekspertė šioje taryboje atstovaujanti Vidurio Rytų Europą. Profesorė yra architektūros istorikė ir paveldo tyrinėtoja, daugelio knygų, skirtų modernizmo studijoms autorė ir bendraautorė. Ji vadovavo darbo grupei, rengiančiai Kauno modernizmo architektūros nominacinę bylą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Europos Komisijos Jungtinio programavimo iniciatyva buvo įkurta 2010 m., siekiant suburti Europos nacionalines mokslinių tyrimų finansavimo organizacijas, ministerijas ir mokslinių tyrimų tarybas sprendžiant visuomenės problemas Europos mokslinių tyrimų (ERA) formate. Ši iniciatyva apima kultūros materialų ir nematerialų, dokumentinį ir skaitmeninį, taip pat gamtos paveldą, tai, ką itin veikia klimato kaita ir tarša, didėjanti urbanizacija, masinis turizmas, žmonių aplaidumas, vandalizmas ir terorizmas. Siekdama spręsti šias problemas, JPI CH daugiausia dėmesio skiria:

  • kultūros paveldo tyrimų koordinavimui ES lygiu;
  • Europos lygmeniu didinti kultūros paveldo tyrimams skiriamus išteklius;
  • bendro ir daugiadisciplininio požiūrio į kultūros paveldo tyrimus skatinimui ir žinių tobulinimui;
  • piliečių, politikos formuotojų ir suinteresuotųjų šalių sąmoningumo didinimui;
  • Europos mokslinių tyrimų erdvės (ERA), skirtos kultūros paveldo tyrimams, sukūrimui.

JPI CH siekia vystyti tarpdisciplininius ir mokslinius paveldo tyrimus, daugiausia dėmesio skiriant paveldo supratimo, priežiūros ir tausojančio naudojimo klausimams. JPI CH sudaro valdyba, priežiūros komitetas, sekretoriatas, patarėjų grupė ir mokslinė taryba, kuri formuoja mokslinių tyrimų strategiją ir kryptis. Mokslinę tarybą sudaro dvylika ekspertų iš ES šalių, kurie yra renkami trijų metų kadencijai.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos