Sidebar

J.KadikinaiteŠvietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto įsakymu liepos 10 d. geriausiems Lietuvos studentams buvo skirtos vardinės Lietuvos Respublikos Prezidentų stipendijos. „Prezidentų vardinės stipendijos yra aukščiausio lygio studentų pasiekimų įvertinimas, taip pat – graži tradicija, skirta pagerbti Lietuvos Respublikos prezidentus ir kartu – jaunus mūsų valstybės žmones. Džiaugiamės talentingais jaunuoliais, pasirinkusiais mokslo ir meno aukštumų siekti tėvynėje, ir norime kuo daugiau prisidėti prie sėkmingų jų studijų. Sveikiname ir didžiuojamės stipendijų laureatais, tebūna tai paskata toliau eiti akademinių atradimų keliu bei siekti puikių rezultatų“, – džiaugiasi ministras Gintautas Jakštas.

Viena iš jaunųjų mokslininkių, šiais metais gavusi vardinę Prezidento Antano Smetonos (humanitarinių mokslų, menų studijų krypčių grupės) stipendiją yra Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto (VU IF) Archeologijos magistro programos II kurso studentė Jovita Kadikinaitė.

Paklausus IF studentės, ką jai reiškia šis apdovanojimas ir kaip ji jaučiasi, laureatė atsako, kad dirbant ir mokantis niekada nesusimąsto apie apdovanojimus ar naudą sau: „Darau tai, kas patinka ir kame matau prasmę. Todėl gauti stipendiją buvo pakankamai netikėta, bet labai smagu, nes parodė, kad visas įdirbis ir pastangos buvo pastebėtos.“

Paklausus, kodėl pasirinko archeologijos studijas ir būtent bioarcheologijos specializaciją, magistrantė prisimena, kad nuo mažens domėjosi istorija, bet neįsivaizdavo savęs sėdinčios archyvuose. „Norėjosi daugiau nuotykių, o bioarcheologija atsirado taip pat natūraliai. Mokykloje mėgau ir gamtos mokslus, todėl įstojusi į universitetą, jau pirmuose kursuose pradėjau praktikuotis VU Medicinos fakultete, Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedroje, kurioje mane labai šiltai priėmė Istorijos fakulteto dėstytoja, bioarcheologė dr. Justina Kozakaitė. Jai esu be galo dėkinga už pagalbą, patarimus ir lydėjimą kiekviename žingsnyje. Justinos pasitikėjimas ir pagalba vedė link to, kad praktika vėliau taptų ir mylimu darbu.“

Uždavus klausimą, ar laureatė nebuvo susiviliojusi magistrantūros studijas rinktis užsienyje, Jovita pasakoja, kad idėjų išvažiuoti buvo: „Bakalauro studijas baigiau VU, ir nors buvo minčių studijuoti magistrantūrą užsienyje, jau dirbau antropologų komandoje ir todėl nusprendžiau pasilikti VU. Toliau gilinti antropologijos ir XX a. istorinės žinias. Studijuodama Istorijos fakultete visai lanksčiai galėjau pasirinkti dalykus, kuriuos noriu mokytis, ir jie nebūtinai turėjo būti iš archeologijos studijų programos. Taip tarsi susikūriau savo individualią programą, kurioje archeologija ir bioarcheologija persipina su XIX–XX a. karų istorija. O mane būtent labiausiai ir domina XIX–XX a. konfliktų ir juose žuvusiųjų žmonių tyrimai. Gražiausios akimirkos tokiuose darbuose tikriausiai yra palaikų grąžinimas artimiesiems – nors tai labai jautri, tačiau itin prasminga viso darbo dalis.“

Užsiminus apie ateities planus studentė džiaugiasi, kad „artimiausi planai – kitą pusmetį pasimokyti teismo antropologijos Koimbros universitete, Portugalijoje, o grįžus apsiginti magistrinį darbą. Bet kalbant plačiau, tiesiog tikiuosi, kad ir toliau galėsiu dirbti ir tirti tai, kas man įdomu, ir, kad tokie tyrimai išliks aktualūs“, – pasakoja Istorijos fakulteto studentė.

Lietuvos Respublikos prezidentų Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Kazio Griniaus, Jono Žemaičio ir Algirdo Brazausko garbei įsteigtos stipendijos geriausiai besimokantiems šalies studentams skiriamos kiekvienais metais.

Kandidatai gauti stipendijas atrenkami pagal jų pasiekimus studijose, mokslinėje, visuomeninėje ir meninėje veikloje. Studentai įvertinami už itin aukštus studijų rezultatus, dalyvavimą konkursuose, ekspedicijose ir studentų mokslinės praktikos projektuose, paskelbtus mokslo darbus ir kitas veiklas.

2023–2024 studijų metų Prezidentų vardinių stipendijų laureatai – 29 studentai, įvertinti už puikius akademinius pasiekimus įvairiose studijų kryptyse. Šiemet daugiausia Prezidentų vardinių stipendijų buvo skirta Vilniaus universiteto studentams.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos