Sidebar

2021-03-29 17:00

VIIWTęsiame paskaitų ciklą, organizuojamą kartu su Vokietijos istorijos institute Varšuvoje.

Kovo 29 d., 17 val. (Lietuvos laiku) vyks paskaita „Abatės, hofdamos ir prekybininkės: religiniai ir pasaulietiniai aspektai kilmingųjų moterų autobiografiniuose tekstuose Rusijoje XIX ir XX amžių sandūroje“. Paskaitą skaitys Vokietijos istorijos instituto Maskvoje vadovė dr. Sandra Dahlke. Paskaita vyks Zoom platformoje vokiečių kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių ir lenkų kalbas. Nuoroda į FB event: https://fb.me/e/4iJbaokBp

Šioje paskaitoje, remiantis kilmingų moterų autobiografiniais tekstais, yra nagrinėjama religijos ir bažnytinės sferos įtaka kilmingųjų moterų gyvenimui Rusijos imperijoje XIX ir XX a. sandūroje. Pagrindinis dėmesys yra skiriamas Elizavetos Naryshkinos (1838-1928) prisiminimams ir Praskov‘ijos Rozen (1825-1898) užrašams. Abi šios moterys buvo įtakingos ir glaudžiai susijusios su imperatoriškuoju dvaru. Todėl yra svarbu išanalizuoti, kaip šių moterų gyvenime sąveikavo dvi skirtingos sritys: bažnytinė/religinė ir socialinė/politinė.

Abiejų moterų tekstai yra priskiriami Didžiųjų reformų laikotarpiu prasidėjusiam autobiografinių kūrinių bumui. Šie tekstai buvo ne tik reakcija į skausmingą „senųjų dienų“ praradimą, bet ir išskirtinė galimybė sukurti naujus savo identitetus. Šie kūriniai gali būti skaitomi kaip to meto moterų mąstymo ir vaizduotės atspindys. Jie taip pat atskleidžia kaip šios moterys suvokė save ir jas supantį pasaulį bei parodo to meto kilmingųjų moterų galimybių erdves ir siekius. Taip pat būtina pažymėti, kad visi šie tekstai buvo rašomi rimtų sukrėtimų ir pokyčių laikotarpiu, žyminčiu šioms moterims iki tol pažinotos visuomenės sandaros pabaigą.

Sandra Dahlke Vokietijos istorijos instituto Maskvoje direktorė. Hamburgo universitetas už mokslinį darbą „Individas ir valdžia Stalinizme. Emel’jan Jaroslavskij (1878-1943)“ jai suteikė daktaro laipsnį. Jos tyrimų temos apima Rusijos imperijos ir Sovietų Sąjungos istoriją, ypatingą dėmesį skiriant biografinių ir autobiografinių tekstų, susijusių su ideologija ar religija, valdžios mechanizmais, teise ir teisingumu, analizei. Šiuo metu ji rašo vieno išskirtinio baudžiamojo teismo proceso prieš abatę Mitrofaniją (Baroness Praskov‘ija Rozen), vykusio 1874 m. Rusijos imperijoje, mikroistoriją.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos