Sidebar

2022-03-09 09:59

tf diskusija

2022 kovo 9 d. 15:00 - 17:00

Renginys bus transliuojamas VU Teisės fakulteto Facebook paskyroje ir YouTube kanale

2022 m. vasario 24 d. Rusijai užpuolus Ukrainą imta skelbti apie civilių žūtis ir sužalotus žmones, bombarduojamus gyvenamuosius namus, ligonines, darželius, mokyklas, universitetus. Nuo atakų požeminėse aikštelėse ir rūsiuose jau antrą savaitę priversti slėptis žmonės, trūksta maisto, vaistų, kitų būtiniausių produktų, o suteikti humanitarinę pagalbą tokiose situacijose nėra paprasta. Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) skelbia, kad karo pabėgėlių skaičius artėja prie dviejų milijonų. Be to, pranešama apie Rusijos naudojamas draudžiamas ginklų rūšis, Rusija ne kartą grasino branduoliniu ginklu, apšaudytos ir užimtos Zaporožės, Černobylio atominės elektrinės, Rusijos karinės pajėgos šaudo į humanitariniais koridoriais bandančius eiti gyventojus.

Svarbu įvardinti visus Rusijos vykdomus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus, o taip pat paaiškinti, kaip tarptautinės humanitarinės teisės normos veikia praktikoje bei pabrėžti humanitarinių organizacijų veiklos reikšmę.

VU Teisės fakultetas kviečia į antrąją nuotolinę diskusiją, šįkart skirtą tarptautinės humanitarinės teisės ir veiklos klausimams Rusijai užpuolus Ukrainą.

Dalyviai:

Doc. dr. Indrė Isokaitė-Valužė (diskusijos moderatorė)

VU Teisės fakulteto Viešosios teisės katedra

Dr. Gabija Grigaitė-Daugirdė

VU Teisės fakulteto Viešosios teisės katedra, LR teisingumo viceministrė

Dr. Kęstutis Kilinskas

VU Istorijos fakulteto dėstytojas

Dr. Gražvydas Jasutis

Post-sovietinio saugumo ekspertas, kviestinis dėstytojas (Prancūzijos ir Šveicarijos universitetuose)

Dr. Manfredas Limantas

ES delegacija Ukrainoje, Teisingumo ir kovos su korupcija sektoriaus vadovas

Doc. dr. Andrius Klimašauskas

VU Medicinos fakultetas, Anesteziologijos reanimatologijos klinika, VUL Santaros klinikų Skubios medicinos centro vadovas

Luka Lesauskaitė

Lietuvos Raudonasis kryžius, komunikacijos vadovė

Justina Kaluinaitė

Vystomojo bendradarbiavimo platforma

Renginys bus transliuojamas VU Teisės fakulteto Facebook paskyroje ir YouTube kanale

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos