Sidebar

Paskaitu ciklas2019 m. kovo 25 d.,  17 val. kviečiame į prof. dr. Tanja Penter (Heidelbergas) paskaitą "Neįgaliųjų ir ligonių masinės žudynės vokiečių okupacijos metais Ukrainoje (1941-1943) ir jų teisinis vertinimas". Moderatorius: doc. dr. Jurgita Verbickienė.

Renginio vieta: Vilniaus universitetas, Istorijos fakultetas, 211 aud.

Pranešimo kalba – vokiečių su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

1943-ųjų m. lapkričio mėn., netrukus po to, kai Raudonoji armija išvadavo okupuotas sovietines teritorijas, Zaporožės srityje veikusioje kolonijoje, skirtoje neįgaliems vaikams, buvo rastos masinės kapavietės su 144 žmonių palaikais. Šie neįgalūs kaliniai buvo sunaikinti dviejų masinių žudynių metu, kurias 1941-ųjų m. spalio mėn. ir 1943-ųjų m. kovo mėn. surengė vokiečių SS ir Vermachto daliniai. Po NKVD atlikto šio nusikaltimo tyrimo buvo nuteisti septyni buvę šios kolonijos darbuotojai, tarp jų – ir keturios moterys. Šio tyrimo aktai bei teisminio proceso dokumentai yra išskirtinis istorinis šaltinis. Pirma, jie suteikia galimybę susipažinti su iki šiol beveik visai netyrinėta tema – nacių rėžimo vykdytomis neįgaliųjų žmonių žudynėmis okupuotoje Sovietų Sąjungoje. Antra, šie dokumentai atskleidžia skirtingas kaltinamųjų veikimo galimybes ir logikas. Trečia, ši byla yra išskirtinis šaltinis tyrinėjant, kaip pokario metais sovietinis rėžimas teisiškai vertino su nacių režimu kolaboravusias moteris. Ir ketvirta, šių teisinių dokumentų dėka galima dar išsamiau įvertinti su kokiomis problemomis ir iššūkiais, tiek prieš karą, tiek ir po jo, susidūrė Sovietų Sąjungoje vykdyta neįgaliųjų politika. Pranešimo pabaigoje taip pat bus diskutuojama apie šių nusikaltimų reikšmę ir jų vietą dabartinėje Ukrainos atminties kultūroje.

Tanja Penter yra Rytų Europos istorijos profesorė Heidelbergo Karlo Ruprechto universitete. Jos tyrimų sritys apima Rusijos ir Ukrainos istoriją XIX-XX amžiuose bei Sovietų Sąjungos istoriją.

Naujausia publikacija: "Anglis Stalinui ir Hitleriui. Gyvenimas ir darbas Donbase 1929-1953", Esenas, 2010.

Paskaitos FB Įvykis

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos