Sidebar

Paskaitu ciklas copy2019 m. balandžio 29 d., pirmadienis, 17 val. kviečiame į prof. dr. Yfaat Weiss (Leipcigas/Jeruzalė) paskaitą „Apie subnuomą: metaforos ir pasaulėvaizdžiai“. Prof. Weiss šiuo metu vadovauja Simono Dubnovo institutui Leipcige.

Pranešimo kalba – vokiečių su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

Renginio vieta: Vilniaus universitetas, Istorijos fakultetas, 211 aud.

Moderatorė: Dr. Lara Lempertienė, Lietuvos nacionalinio Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadovė.

1985-aisiais metais išeivių Paryžiuje įkurtoje „Libella“ leidykloje pasirodė Hanna Krall romanas „Sublokatorka“ [Subnuomininkė]. Tuometinėje komunistinėje Lenkijoje šis romanas buvo platinamas tik pogrindyje. Lenkijoje ši knyga buvo oficialiai išleista tik 1989-aisiais – istorinių pokyčių metais, o vėliau išversta į vokiečių, anglų, hebrajų ir kitas kalbas. Autobiografinio pobūdžio bei istorines realijas atspindintis veikalas susilaukė didžiulio skaitytojų dėmesio. Jis buvo plačiai aptariamas ir atminties bei traumos studijų tyrėjų. Tačiau šio romano gilios universalistinės įžvalgos iki šiol liko išsamiau neaptartos. Atsižvelgiant į dabartines diskusijas dėl 2018-aisiais metais Lenkijoje priimto prieštaringai vertinamo vadinamojo Holokausto įstatymo, šis romanas ir vėl tampa labai aktualus. 

Yfaat Weiss yra istorijos profesorė Leipcigo ir Jeruzalės Hebrajų universitetuose bei Leibnico žydų istorijos ir kultūros instituto vadovė. Naujausios publikacijos: „Lea Goldberg. Studijų metai Vokietijoje (1930-1933)“, Getingenas, 2012; „Ištremti kaimynai. Prarastoji Haifos ir Wadi Salibo atmintis“, Hamburgas, 2012.

FB Įvykis

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos