Sidebar

2023-09-18 17:00

j.tauberVokietijos istorijos instituto Varšuvoje padalinys Vilniuje, Lietuvos istorijos institutas ir Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas šį rudenį ir vėl kvies Jus į PIRMADIENIO PASKAITAS 2023/2

2023 m. rugsėjo 18 d.,  17:00 val. Lietuvos istorijos instituto  320 aud. vyks prof. Dr. Joachim Tauber (Lüneburgas) paskaita Po 80 metų: Mintys apie Vilniaus geto istoriją.

Moderatorius: Dr. Stanislovas Stasiulis

Pranešimo anotacija: Prieš 80 metų vokiečių okupantai ir jų bendrininkai likvidavo Vilniaus getą. Būtent Vilniaus geto išvadavimui ir geto istorijai bus skirtas šis pranešimas. Pranešime ketinama pristatyti ne tik geto pradžios bei pabaigos įvykius, jame bus kalbama ir apie žmonių gyvenimą priverstinėje bendruomenėje, su tuo susijusias patirtis. Taip pat bus nagrinėjami lig šiol mažiau žinomi, bet geto „gyvenimą“ formavę aspektai, pavyzdžiui: žmonių darbas už geto ribų ir geto dirbtuvėse bei kasdienė geto tikrovė. Galiausiai bus kalba apie pasipriešinimą engėjams. Pranešimas parengtas remiantis archyviniais šaltiniais ir liudininkų prisiminimais.

Prof. Dr. Joachimas Tauberis Erlangeno universitete studijavo istoriją, germanistiką ir lotynų kalbą. 1989 m. apgynė daktaro disertaciją Erlangeno-Niurnbergo Frydricho-Aleksanderio universitete. 1990–2001 dirbo mokslinį darbą Šiaurės Vokietijos kultūros institute, nuo 2002 metų Nordost-Instituto (Šiaurės Europos vokiečių kultūros ir istorijos instituto) Liuneburge mokslo darbuotojas, nuo 2010 metų – direktorius. Lietuvoje leidžiamų mokslinių žurnalų Lithuanian Foreign Policy Review, Genocidas ir rezistencija, Istorija redakcijų narys, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių rėžimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti narys. Profesorius nagrinėja žydų istoriją Lietuvoje, paliesdamas ne tik Holokausto temą, bet ir žydų gyvenimą tarpukariu, antisemitinės politikos klausimus sovietmečių bei daugelį kitų su žydų istorija susijusių temų.

Paskaita vyks vokiečių kalba su vertimu į lietuvių kalbą, diskusija vyks lietuviu kalba.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos